+971 58 543 7712
info@emifast.com
+31 20 808 11 45
Blog

Vrije Zones in Dubai en VAE - Voor Winstgevende Bedrijven

October 5, 2022
Author
Amal Eeckhout

Vrije zones in Dubai bieden bedrijven de mogelijkheid om winst te maken met geen tot zeer lage belastingtarieven. Deze vrijhandelszones zijn opgericht om buitenlandse investeerders aan te trekken. Wil je een bedrijf op starten, dan bieden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) je zeker de mogelijkheid om winst te maken en succesvol te zijn.


Wat zijn vrije zones in Dubai?

In Dubai en de VAE zijn er op dit moment 45 vrije zones actief. Deze zones worden in het Engels ook wel Free Zones of Free Trade Zones (FTZs) genoemd. Deze economische zones hebben als doel om belastingvoordelen, douanerechten en vereenvoudigde invoerrechten te bieden aan buitenlandse investeerders. De FTZs hebben elk een eigen beheer met kaders en voorschriften. Elke vrije zone is ontworpen voor een of meer branches en biedt alleen licenties aan bedrijven die binnen zo’n branche vallen.


Hoe ziet zo’n vrije zone eruit?

De VAE heeft vrije zones in Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ras al-Khaimah, Fujairah, Ajman en Umm al-Quwain. Deze zones kunnen worden onderverdeeld in zones met een luchthaven, zeehaven of het zones op het vaste land. De vrije zones in Dubai zijn in grote lijnen onderverdeeld in handel, diensten en industriële bedrijven.


Voordelen van vrije zones in Dubai en de VAE

De voordelen van vrije zones in Dubai en de VAE voor buitenlandse investeerders zijn enorm.

In tegenstelling tot het oprichten van een LLC in Dubai, heb je met een onderneming in een vrijhandelszone 100% eigendomsrechten. Daarnaast bieden deze zones je:


 • 100% vrijstelling van import en export belasting
 • 100% repatriëring van kapitaal en winst
 • Vrijstelling van vennootschapsbelasting tot 50 jaar
 • Geen personenbelasting


Hoe zit het met de regelgevingen in een Free Zone?

Een vrije zone wordt bestuurd door een Free Zone Authority (FZA). Dit is een instantie die verantwoordelijk is voor het afgeven van jouw vergunningen. Je kunt je bedrijf starten in de vorm van een Free Zone Establishment (FZE) of een filiaal openen die een bestaand moederbedrijf heeft. Een FZE is een naamloze vennootschap (NV) die moet voldoen aan de regels en bepalingen van de vrije zone waarin het is gevestigd. De bepalingen van de Commercial Companies Law (CCL) zijn niet van toepassing op een FZE - als de vrije zone waarin het bedrijf zich vestigt, eigen bepalingen hebben om het te reguleren.


De 45 vrije zones in de VAE en Dubai


Op dit moment zijn er meer dan 45 vrije zones actief in de VAE

De 45 vrije zones in de VAE en Dubai (1)

De 45 vrije zones in de VAE en Dubai (2)

De 45 vrije zones in de VAE en Dubai (3)

Bron: Wikipedia


Een bedrijf starten in een vrije zone in Dubai of de VAE

Het is vrij eenvoudig om een bedrijf in een vrije zone op te starten. Dit zijn de belangrijkste stappen die je moet nemen:


1. Bepaal het type rechtspersoon voor je bedrijf

In een vrije zone kun je kiezen tussen het opzetten van een Free Zone Limited Liability Company (FZ LLC) of Free Zone Company (FZ Co.). De regelgeving en de stappen die je moet ondernemen om een LLC in de vrije zone te starten, komen grotendeels overeen zoals beschreven in ons artikel “LLC in Dubai oprichten - waar moet je rekening mee houden?”.


Een Free Zone Company verschilt van een LLC met name als het gaat om eigendomsrecht, het aantal aandeelhouders en of de aandeelhouder een natuurlijk of een rechtspersoon is.


Voor zowel het opstarten van een LLC of een FZ Co. kan er een minimale (aandelen)kapitaal vereiste zijn om het bedrijf te vormen.


Niet in elke vrije zone is het mogelijk te kiezen welk type bedrijf je start. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je stappen zet. Wij van Emifast kunnen je hierbij helpen en bij elke andere procedure die je moet doorlopen om een bedrijf in een van de vrije zones in Dubai of de VAE te starten.

2. Kies een naam voor je bedrijf

In ons artikel over het starten van een LCC in Dubai, hebben wij de voorwaarden beschreven waar een handelsnaam aan moet voldoen. Deze voorwaarden gelden ook voor een FZ Co. in de vrije zone. Bovendien moet je handelsnaam in de vrije zone eindigen met de rechtsvorm van je bedrijf, zoals LLC, FZE, DMCC, etc.  


3. Bedrijfslicentie aanvragen

Na het voltooien van de bovengenoemde eerste stappen, vraag je een bedrijfslicentie aan. Afhankelijk van je bedrijfstype en je bedrijfsactiviteiten, zijn er vele soorten licenties te verkrijgen, waar onder licenties voor:

 • Commerciële handel
 • Adviesdiensten
 • Industrieel
 • Educatie
 • Media
 • e-Commerce
 • Offshore
 • Freelancer
 • Magazijn
 • Productie


Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen heeft elke zone haar eigen type bedrijven en licenties. Het is dan wel handig om te weten in welke vrije zone jij kunt vestigen met jouw bedrijf. Ook de regels voor het verkrijgen van licenties verschillen per zone.


4. Kies een kantoorruimte

In vrije zones kun je een kantoorruimte kopen of huren. De vereisten voor een kantoor zijn afhankelijk van het type van je bedrijf, je bedrijfsactiviteiten en het aantal werknemers. Vaak worden er pakketten aangeboden waaruit je een keuze kunt maken.


In sommige vrije zones heb je een keuze uit een een flexidesk van 20-30 m², een flexi-office van 200-265 m² of kantoren met meerdere verdiepingen van in totaal 2000 m² elk. De Free Zone Authority van Hamriyah biedt meer dan 100 kantoorpakketten aan, variërend in grootte van 15 m² tot 42 m² met vergader- en internetfaciliteiten.


Het verkrijgen van een bedrijfslicentie in de vrije zones in Dubai en VAE

Hieronder noemen we een paar algemene richtlijnen voor het verkrijgen van een licentie.


Voor een initiële goedkeuring heb je onder andere nodig:

 • Ingevuld aanvraagformulier
 • Bedrijfsplan
 • Kopie van bestaande handelsvergunning of een certificaat van registratie certificaat (als je al een bedrijf hebt)
 • Gekleurde paspoortkopieën en handtekeningen van de aandeelhouder(s) van het bedrijf en de manager/directeur van je nieuw bedrijf
 • Financiële rapporten van je bedrijf over de afgelopen 2 jaar of een referentie van je bank

Voor een volledige lijst en vragen die je hebt, kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag om je zaken in Dubai goed in orde te hebben.


Nadat je de eerste goedkeuring hebt ontvangen, betaal je registratierechten en de licentiekosten. Vervolgens maak je een afspraak met de notaris om de notariële akte in orde te maken. Als laatste stap doorloop je het licentie- en visumproces. Dan worden de huurovereenkomsten door de vrije zone autoriteit opgesteld, ontvang je je handelsvergunning en kun je je visum bij laten werken. De duur van de hele procedure is afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten en de goedkeuring van (externe) autoriteiten.


Krijg hulp van een ervaren Dubai Business Expert

Wij hebben al vele ondernemers geholpen met het starten van een bedrijf in Dubai en de VAE. Het scheelt je enorm in tijd en budget als je de hele procedure in één keer goed doorloopt. Hiervoor is kennis en ervaring nodig en de juiste contacten. Boek een afspraak in om samen te bespreken wat voor jou de mogelijkheden zijn om een winstgevend bedrijf in Dubai te starten!