+971 58 543 7712
info@emifast.com
+31 20 808 11 45
Blog

Lage belastinglanden: waarom ze aantrekkelijk zijn voor investeerders

July 19, 2023
Author
Amal Eeckhout

Bent u een onderneming die op zoek is naar investeringsmogelijkheden in lage belastinglanden? Dan bent u hier aan het juiste adres! In dit artikel zullen we de top 5 lage belastinglanden voor ondernemingen bespreken en uitleggen waarom het investeren in deze landen zo aantrekkelijk kan zijn. Of u nu op zoek bent naar fiscale voordelen, een stabiel politiek klimaat of een gunstig ondernemingsklimaat, deze lage belastinglanden hebben het allemaal. Lees verder en ontdek waarom investeren in deze landen een slimme zet kan zijn voor uw onderneming.

Wat zijn lage belastinglanden?

Lage belastinglanden, ook wel bekend als belastingparadijzen, zijn landen met een gunstig belastingklimaat voor ondernemingen. Deze landen bieden lage belastingtarieven, gunstige fiscale regelingen en andere voordelen voor bedrijven die er gevestigd zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom lage belastinglanden aantrekkelijk zijn voor ondernemingen. Ten eerste kunnen bedrijven in deze landen profiteren van lagere belastingtarieven. Dit betekent dat ze minder belasting hoeven te betalen over hun winst, wat hun winstgevendheid kan verhogen.

Daarnaast bieden lage belastinglanden vaak gunstige fiscale regelingen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat bedrijven vrijgesteld zijn van bepaalde belastingen, zoals dividendbelasting of vermogenswinstbelasting. Deze regelingen kunnen bedrijven helpen om meer kapitaal te behouden en te herinvesteren in hun activiteiten.

Voordelen van investeren in lage belastinglanden

Lage belastinglanden, ook wel bekend als belastingparadijzen, kunnen aantrekkelijke investeringsmogelijkheden bieden voor bedrijven. Hoewel er veel discussie is over belastingparadijzen en hun ethiek, zijn er verschillende voordelen verbonden aan investeren in deze landen. In dit blogartikel zullen we enkele van deze voordelen bespreken.

1. Belastingvoordelen: Het meest voor de hand liggende voordeel van investeren in lage belastinglanden zijn de belastingvoordelen. Deze landen bieden vaak gunstige belastingtarieven voor bedrijven, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen op hun winsten. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen en een hogere winstmarge voor investeerders.

2. Vermindering van administratieve rompslomp: Lage belastinglanden hebben meestal eenvoudige en efficiënte belastingstelsels. Dit betekent minder administratieve rompslomp en bureaucratie voor bedrijven. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor internationale bedrijven die te maken hebben met complexe belastingregels in hun eigen land.

3. Bescherming van activa:

- Lagere belastingtarieven

- Belastingvoordelen en incentives

- Fiscale stabiliteit en zekerheid

- Verminderde administratieve lasten

Top 5 lage belastinglanden voor ondernemingen

Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

De VAE is een populair belastingparadijs voor ondernemingen vanwege het ontbreken van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Daarnaast zijn er geen belastingen op de winstuitkeringen en vermogenswinsten. Het land heeft een stabiel politiek klimaat en een bloeiende economie, waardoor het aantrekkelijk is voor investeerders.

Lage belastingtarieven: De VAE heeft een zeer gunstig belastingklimaat voor bedrijven. Er is geen vennootschapsbelasting en geen persoonlijke inkomstenbelasting. Dit betekent dat bedrijven hun winst kunnen behouden en gebruiken voor groei en investeringen.

Belastingvoordelen en incentives: Naast de lage belastingtarieven biedt de VAE ook verschillende belastingvoordelen en incentives voor bedrijven. Dit kan onder meer betrekking hebben op vrijstellingen van douanerechten, lage importtarieven en speciale economische zones met gunstige regelgeving.

Fiscale stabiliteit en zekerheid: De VAE heeft een stabiel politiek en economisch systeem, wat essentieel is voor bedrijven die op zoek zijn naar een veilige investeringslocatie. De overheid heeft zich gecommitteerd aan het handhaven van een gunstig belastingklimaat en het bieden van een bijna perfecte welvaart.

Montenegro

Montenegro heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van zakelijke infrastructuur. Het land heeft geïnvesteerd in de ontwikikkeling van moderne zakencentra, technologieparken en transportfaciliteiten. Dit creëert een gunstig klimaat voor bedrijven en vergemakkelijkt de groei en ontwikkeling van ondernemingen.

Lage belastingtarieven:

Montenegro heeft een eenvoudig belastingstelsel met lage tarieven. Het vennootschapsbelastingtarief bedraagt ​​9%, wat aanzienlijk lager is dan in veel andere landen. Dit betekent dat bedrijven meer van hun winst kunnen behouden en kunnen investeren in groei en ontwikkeling.

Belastingvoordelen en incentives:

Naast de lage belastingtarieven biedt Montenegro ook verschillende belastingvoordelen en incentives voor bedrijven. Dit kan onder meer vrijstellingen van douanerechten, lage invoerrechten en fiscale voordelen voor specifieke sectoren omvatten. Deze incentives kunnen bedrijven helpen hun kosten te verlagen en hun concurrentiepositie te versterken.

Zakelijke infrastructuur:

Montenegro heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van zakelijke infrastructuur. Het land heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van moderne zakencentra, technologieparken en transportfaciliteiten. Dit creëert een gunstig klimaat voor bedrijven en vergemakkelijkt de groei en ontwikkeling van ondernemingen.

Bulgarije

Bulgarije is een land dat de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker is geworden voor bedrijven die op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden in lage belastinglanden. Het land biedt niet alleen lage belastingtarieven, maar ook een groeiende economie en diverse voordelen voor ondernemingen.

Lage belastingtarieven:

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven geïnteresseerd zijn in Bulgarije, zijn de lage belastingtarieven. Het vennootschapsbelastingtarief bedraagt slechts 10%, wat aanzienlijk lager is dan in veel andere Europese landen. Dit stelt bedrijven in staat om meer van hun winst te behouden en te investeren in groei en ontwikkeling.

Economische groei:

Bulgarije heeft de afgelopen jaren een sterke economische groei doorgemaakt. Het land heeft diverse hervormingen doorgevoerd om het investeringsklimaat te verbeteren en heeft geïnvesteerd in infrastructuur, onderwijs en innovatie. Deze positieve economische groei biedt bedrijven tal van kansen

Bulgarije zoekt zijn naar lage belastingen en investeerders. Het land heeft een gunstig belastingstelsel en biedt verschillende voordelen voor ondernemingen. Hier zijn enkele redenen waarom Bulgarije een aantrekkelijke bestemming kan zijn:

- Lage belastingtarieven: Bulgarije hanteert een vennootschapsbelastingtarief van slechts 10%, wat bedrijven in staat stelt om meer winst te behouden en te investeren in groei en ontwikkeling.

- Economische groei: Het land heeft de afgelopen jaren een sterke economische groei doorgemaakt, wat resulteert in tal van kansen voor investeringen en expansie.

- Infrastructuur en innovatie: Bulgarije heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van moderne zakencentra, technologieparken en transportfaciliteiten, waardoor het een gunstig klimaat biedt voor bedrijven.

- Onderwijs en arbeidskrachten: Bulgarije heeft een goed opgeleide beroepsbevolking en biedt toegang tot hoogwaardig onderwijs, wat aantrekkelijk is voor bedrijven die op zoek zijn naar gekwalificeerde werknemers.

- Ondernemersvriendelijke regelgeving: Bulgarije heeft verschillende hervormingen doorgevoerd om het investeringsklimaat te verbeteren en regelgeving te vereenvoudigen, waardoor het gemakkelijker is geworden voor bedrijven om zaken te doen

Cook Islands

Als uw onderneming op zoek is naar investeringsmogelijkheden in lage belastinglanden, dan is de Cook Islands wellicht een aantrekkelijke optie. Deze eilanden in de Stille Zuidzee bieden niet alleen prachtige stranden en een adembenemend landschap, maar ook een gunstig investeringsklimaat voor buitenlandse investeerders.

Lage belastingtarieven:

Een van de belangrijkste redenen waarom buitenlandse investeerders geïnteresseerd zijn in de Cook Islands, zijn de lage belastingtarieven. Het land hanteert een internationaal gerenommeerd belastingstelsel met gunstige tarieven voor offshore-ondernemingen. Dit biedt investeerders de mogelijkheid om hun winst te maximaliseren en legaal belastingvoordeel te behalen.

Bescherming van vermogen:

Een ander aantrekkelijk aspect van de Cook Islands is de sterke bescherming van vermogen. Het land heeft een strikte privacywetgeving en biedt mogelijkheden voor het opzetten van trusts en andere juridische structuren om vermogen te beschermen tegen juridische claims en schulden

De Cook Islands is een aantrekkelijke bestemming voor bedrijven die op zoek zijn naar lage belastingen en investeerders. Hier zijn enkele redenen waarom de Cook Islands een interessante optie kunnen zijn:

Gunstig belastingstelsel:

De Cook Islands hebben een gunstig belastingstelsel met een laag tarief voor vennootschapsbelasting. Dit kan bedrijven helpen om hun winsten te maximaliseren en hun kosten te verlagen.

Geen belasting op inkomsten buiten de Cook Islands:

Een van de voordelen van investeren in de Cook Islands is dat er geen belasting wordt geheven op inkomsten die buiten het land worden verdiend. Dit betekent dat bedrijven die internationaal opereren geen extra belasting hoeven te betalen over hun buitenlandse inkomsten.

Vertrouwelijkheid en privacy:

De Cook Islands hebben strikte wetten en regelgeving op het gebied van privacy en vermogensbescherming. Dit zorgt voor een veilige en vertrouwelijke omgeving voor investeerders en bedrijven.

Stabiele economie:

De Cook Islands hebben een stabiele economie en politieke situatie, wat belangrijk is voor investeerders die op zoek zijn naar zekerheid en betrouwbaarheid

Mauritius staat bekend om zijn fiscale voordelen en gunstige zakelijke omgeving. Het land heeft een vennootschapsbelastingtarief van 15% en er zijn verschillende belastingvoordelen, zoals dubbele belastingverdragen en vrijstellingen op kapitaalwinsten. Dit maakt Mauritius een populaire keuze voor bedrijven die actief zijn in de regio.

Portugal

Portugal is ook een interessante optie voor bedrijven die op zoek zijn naar lage belastingen en investeerders. Hier zijn enkele redenen waarom Portugal aantrekkelijk kan zijn:

Gunstig belastingstelsel:

Portugal heeft een gunstig belastingstelsel, vooral voor buitenlandse investeerders. Het land biedt verschillende belastingvoordelen, waaronder een speciaal regime voor niet-gewone inwoners, waardoor buitenlandse investeerders kunnen profiteren van een laag belastingtarief.

Investeringssubsidies:

Portugal biedt ook verschillende investeringssubsidies en stimuleringsmaatregelen, met name in sectoren zoals hernieuwbare energie, toerisme en technologie. Dit kan bedrijven aantrekken die actief zijn in deze groeisectoren en hen helpen hun activiteiten uit te breiden.

Goede infrastructuur en zakelijk ecosysteem:

Portugal heeft een goed ontwikkelde infrastructuur en een bloeiend zakelijk ecosysteem. Het land heeft moderne transportnetwerken, hoogwaardige communicatie-infrastructuur en een goed opgeleide beroepsbevolking. Dit creëert een gunstig klimaat voor bedrijven en vergemakkelijkt investeringen in het land.

Naast deze landen bieden veel andere landen over de hele wereld aantrekkelijke mogelijkheden voor internationale investeerders en ondernemers die op zoek zijn naar gunstige belastingtarieven.

Enkele opmerkelijke voorbeelden zijn Monaco, met zijn gerenommeerde belastingvoordelen en luxueuze levensstijl; Malta, met zijn strategische ligging op het kruispunt van Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Cyprus, bekend om zijn voordelige belastingstelsel en lidmaatschap van de EU; Andorra, een pittoresk en belastingefficiënt vorstendom genesteld in de Pyreneeën.

Singapore, een bloeiend financieel centrum met een progressief belastingstelsel; Bermuda, bekend om zijn offshore financiële diensten en belastingneutraliteit.

Estland, een digitaal-bewuste natie met een aantrekkelijk e-residentschapsprogramma; en de Bahama's, met een belastingvriendelijke omgeving in een prachtige tropische omgeving.

Criteria in lage belastinglanden

Lage belastinglanden bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor ondernemingen die op zoek zijn naar investeerders. Om in aanmerking te komen voor lage belastingen in deze landen, moeten bepaalde criteria worden vervuld. Hieronder volgen enkele belangrijke criteria die vaak worden gehanteerd:

Bedrijfsstructuur:

Een solide en transparante bedrijfsstructuur is essentieel. Dit omvat onder andere het hebben van een duidelijk gedefinieerde juridische entiteit, zoals een vennootschap, die voldoet aan de lokale wet- en regelgeving.

Economische activiteit:

Lage belastinglanden zijn vaak geïnteresseerd in het aantrekken van bedrijven die daadwerkelijk economische activiteiten uitvoeren in hun land. Het hebben van een tastbare aanwezigheid, zoals een fysiek kantoor, personeel en activiteiten, kan bepalend zijn voor het verkrijgen van lage belastingtarieven.

Belastingverdrag:

Het is van belang om te onderzoeken of er een belastingverdrag bestaat tussen het land waarin u gevestigd bent en het lage belastingland. Een belastingverdrag kan bepalen hoe uw inkomen en winst worden belast en kan mogelijk dubbele belastingheffing voorkomen.

Compliance:

Het naleven van de lokale belastingwetten en -regelgeving is van essentieel belang om in aanmerking te komen voor lage belastingtarieven. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de vereisten en deadlines voor belastingaangiften en -betalingen en ervoor te zorgen dat uw bedrijf volledig compliant is.

Bewijs van substantie:

Lage belastinglanden willen vaak zien dat bedrijven een substantiële aanwezigheid hebben en daadwerkelijk waarde toevoegen aan de lokale economie. Het hebben van aantoonbaar bewijs van activiteiten, zoals contracten, facturen, bankrekeningen en werkgelegenheid, kan bijdragen aan het aantonen van substantie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de criteria voor lage belastingen in lage belastinglanden kunnen variëren en afhangen van de specifieke wet- en regelgeving van elk land. Het is raadzaam om deskundig advies in te winnen bij een belastingadviseur of een internationaal advocatenkantoor om ervoor te zorgen dat u aan alle vereisten voldoet en om eventuele risico's te minimaliseren.

Daarnaast is het ook belangrijk om de reputatie van het lage belastingland te onderzoeken. Sommige landen worden beschouwd als belastingparadijzen en kunnen mogelijk negatieve gevolgen hebben voor uw bedrijf. Het is raadzaam om landen te selecteren die bekend staan ​​om hun stabiliteit, betrouwbaarheid en transparantie.

Tips voor succesvol investeren in lage belastinglanden

Als uw onderneming geïnteresseerd is in het investeren in lage belastinglanden, zijn er enkele belangrijke aspecten waar u rekening mee moet houden. Het is essentieel om te voldoen aan de lokale wet- en regelgeving, een tastbare economische activiteit te hebben, te onderzoeken of er een belastingverdrag bestaat, compliance te waarborgen en bewijs van substantie te leveren. Hier zijn enkele tips om u te helpen succesvol te investeren in lage belastinglanden:

Onderzoek de lokale wet- en regelgeving

Elke lage belastingland heeft zijn eigen specifieke wet- en regelgeving. Het is belangrijk om deze grondig te onderzoeken en ervoor te zorgen dat uw onderneming eraan voldoet. Het niet naleven van de lokale wetten kan leiden tot boetes en andere juridische problemen.

Zorg voor een tastbare economische activiteit

Lage belastinglanden zijn vaak geïnteresseerd in het aantrekken van bedrijven die daadwerkelijk economische activiteiten uitvoeren in hun land. Het hebben van een fysiek kantoren werknemers, het genereren van omzet en het hebben van contracten met lokale leveranciers en klanten kan bijdragen aan het aantonen van een tastbare economische activiteit.

Controleer of er een belastingverdrag bestaat

Het is belangrijk om te onderzoeken of er een belastingverdrag bestaat tussen het lage belastingland en uw eigen land. Een belastingverdrag kan bepalen welk land belasting mag heffen over bepaalde inkomsten en kan dubbele belasting voorkomen.

Waarborg compliance

Het is van essentieel belang om te voldoen aan alle belastingwetten en -voorschriften van zowel het lage belastingland als uw eigen land. Dit kan betekenen dat u belastingaangiften moet indienen, belastingen moet betalen en alle benodigde documenten moet bijhouden.

Lever bewijs van substantie

Het hebben van aantoonbaar bewijs van activiteiten, zoals contracten, facturen, bankrekeningen en werkgelegenheid, kan bijdragen aan het aantonen van substantie en helpen om eventuele twijfels over uw activiteiten in het lage belastingland weg te nemen.