+971 58 543 7712
info@emifast.com
+31 20 808 11 45
Blog

Een LLC in Dubai oprichten: waar moet je rekening mee houden?

October 5, 2022
Author
Amal Eeckhout

Voor de zakenwereld is Dubai een aantrekkelijk land. Met snelle handelsverbindingen naar Europa, Azie en Afrika, zit je in Dubai op een toplocatie. Een LLC in Dubai oprichten is voor slimme ondernemers een uitstekende mogelijkheid om succesvol te worden.

Zakendoen in Dubai kun je met verschillende bedrijfsvormen realiseren

Buitenlandse investeerders en ondernemers in Dubai kunnen kiezen uit twee typen bedrijven. Een  Limited Liability Company (LLC) of een Freezone bedrijf. In dit artikel bespreken we de eisen waaraan je moet voldoen om een LLC in Dubai op te richten.


Een LLC in Dubai oprichten: waarmee moet je rekening houden?

Wil je een klein bedrijf oprichten in de VAE (Verenigde Arabische Emiraten), dan is een LLC in Dubai de meest voorkomende keuze. Met een LLC bezit je het bedrijf voor 49%. De wet VAE Commercial Companies Law of 2015 (CCL), Artikel 22 bepaalt dat het meerderheidsbelang van ten minste 51% in handen is van een onderdaan van de Emiraten.


Met een stille vennoot 100% winst genereren

Een andere winstdelingsregeling van de LLC in Dubai is mogelijk. Buitenlandse investeerders kunnen hun winst en verliesverdeling bijvoorbeeld op 80/20 zetten. Ook is het mogelijk om vast te leggen dat de Emirate-onderdaan alleen een jaarlijkse winst of een percentage van de totale verkoop krijgt, zodat 100% winst behouden kan worden.


Je kunt je Dubai partner - ook wel Emirati-sponsor genoemd - zelf kiezen zolang deze persoon kan bewijzen dat hij officieel een onderdaan van de VAE is. Dit kan ook een bedrijf zijn die volledig in eigendom is van de Emiraten. Veel Emirati-sponsoren vereisen geen winstpercentage van het bedrijf of zullen zich niet met je bedrijfsvoering bemoeien. Met zo een stille vennoot, kun je in ruil voor een jaarlijks bedrag 100% winst genereren.


Wij van Emifast kunnen je helpen met het vinden van een geschikte Emirati-sponsor.


Andere vereisten om een ​​LLC in Dubai op te zetten

Voor het opzetten van een LLC in Dubai heb je een fysiek kantoor nodig. Als onderdeel van de licentiekosten voor een LLC, betaal je 5% huur van de marktwaarde van de kantoorruimte. Deze eis geldt ook als je een virtueel bedrijf opzet en van plan bent om vanuit huis te werken.

Voordelen om een LLC op te richten in Dubai


Het oprichten van een LLC in Dubai heeft veel voordelen:

 • Belastingvrij: een LLC in Dubai maakt 100% belastingvrije winst.  
 • Beperkte aansprakelijkheid: je aansprakelijkheid als aandeelhouder is beperkt tot je onbetaalde kapitaalinvestering.
 • Twee aandeelhouders: om een LLC te vormen heb je maar 2 aandeelhouders nodig.
 • Eén manager: je hebt minimaal 1 manager nodig voor de LLC. Dit mag iemand van buiten de Dubai of de VAE zijn.
 • Geen minimumkapitaal: Je hebt geen minimumkapitaal nodig om te starten.
 • Buitenlandse winst: 100% kan worden behaald met de juiste keuze van de emirati-sponsor.

Als je een LLC in Dubai hebt, krijg jij als buitenlandse investeerder de mogelijkheid om een VAE-verblijfsvisa te verkrijgen voor jezelf, je gezinsleden en je buitenlandse werknemers.


De naamgeving van je LLC-bedrijf in Dubai

Van belang is dat je even de tijd neemt om over de naam van je LLC in Dubai na te denken. Er zijn een aantal eisen hieraan verbonden. Een bedrijfsnaam moet uniek zijn en mag niet lijken op een al bestaande naam of een deel van een merknaam zijn. Ook mag de naam geen verwijzing naar een religie hebben. Je bedrijfsnaam weerspiegelt de activiteiten van je LLC-bedrijf en de naam eindigt met LLC. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een marketingbureau opzet, je bedrijfsnaam bestaat uit “XXX  Marketing LLC”. Extra licentiekosten worden geheven als je je bedrijfsnaam voorziet van ‘International’, ‘Emirate’ of andere woorden die betrekking hebben op de locatie van je bedrijf.


Registratie van de LLC in Dubai

Wanneer de vestigingslocatie, de naam en de aandeelhouders van de LLC bekend zijn, kan er een aanvraag ingediend worden voor een bedrijfslicentie bij de (Department of Economic Development (DED). Zodra de initiële goedkeuring is ontvangen, ga je naar een notaris om een vestigingscontract te ondertekenen en te deponeren. Dit contract wordt zowel in het Arabisch als in het Engels opgesteld.

De vervolgstappen om je bedrijfslicentie in Dubai te verkrijgen


Met een ondertekende en gedeponeerde vestigingscontract, staat het je vrij om de vervolgstappen uit te voeren:

 • Een bankrekening in Dubai voor je LLC te openen;
 • Een certificaat van de bank te verkrijgen waarmee de storting van het aandelenkapitaal wordt geverifieerd;
 • Een kantoor te huren;
 • Je vestigingscontract te publiceren op het bedrijvenplatform van het ministerie van Economische Zaken;
 • Een bedrijfsauditor aan te stellen.

Nadat je deze stappen hebt ondernomen, kun je een commerciële licentie van de DED aanvragen. Wanneer deze licentie binnen is, kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Dubai en kun je met je bedrijf van start gaan.


Bespaar tijd en geld en voorkom problemen bij het oprichten van een LLC in Dubai

De bovengenoemde stappen moeten nauwkeurig uitgevoerd worden om tijd en extra kosten te besparen. Het is daarom slim om hiervoor hulp te vragen van een bedrijf dat op de hoogte is van de vereisten en de betrokken instanties. Plan een moment in om meer informatie te verkrijgen wanneer jij een LLC in Dubai wilt starten!