+971 58 543 7712
info@emifast.com
+31 20 808 11 45
Blog

Een bedrijf beginnen in de VAE - Stappenplan

June 26, 2021
Author
Amal Eeckhout

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

Wil je een bedrijf beginnen in de VAE, dan is het nu de beste tijd om dat te doen. Dubai en de VAE groeien al jaren hard met ambitieuze projecten die het land uitermate interessant maakt voor de rest van de wereld.


Een bedrijf beginnen in de VAE - Stappenplan voor succes in Dubai

Het IMF heeft haar voorspellingen voor de economische groei van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in 2021 van 3,1% naar 4% bijgesteld. De VAE doet het dus veel beter dan verwacht. Deze voorspelling heeft ook te maken met het feit dat de VAE voortvarend bezig is met hun vaccinatiebeleid om de negatieve gevolgen van de Coronacrisis ongedaan te maken.


De ambitieuze zakenmarkt en de groeiprognoses van de VAE nodigen uit om nu van de mogelijkheid gebruik te maken een bedrijf in Dubai te beginnen. De cijfers voor dit jaar en de indrukwekkende groei in de afgelopen jaren, hebben ertoe geleid dat steeds meer bedrijven dit land ontdekken.


Een bedrijf beginnen in de VAE = Zakelijke kansen voor succes

Als je plannen hebt om ook gebruik te maken van je zakelijke kansen in Dubai, dan is dit zeker een goed moment. Hoe langer je wacht, hoe meer verzadigd de markt zal zijn en hoe meer concurrentie je zult hebben.


Wil je een bedrijf beginnen in de VAE en profiteren van het gunstig belastingklimaat, neem dan contact op met Emifast. Wij weten precies hoe je je bedrijf in de VAE of in Dubai kunt starten, we helpen je met de vergunningen, de bankzaken en het opbouwen van je netwerk.


De voordelen om een bedrijf te beginnen in de VAE

Een bedrijf beginnen in de VAE is niet zo moeilijk en kan vrij snel gaan. Dit geldt met name in de vrije zones. Je kunt ook een onshore of een offshore bedrijf starten, maar bij buitenlandse ondernemers zijn de vrije zones populair. De redenen hiervoor zijn:


  • Je betaalt geen vennootschapsbelasting of personenbelasting.
  • Het bedrijf is volledig in je eigendom.
  • Je hebt geen valuta beperkingen.
  • Je bent volledig vrijgesteld van invoer- en uitvoer belasting.
  • Je hebt 100% repatriëring van kapitaal en winst.
  • VAE heeft een stabiel politiek en economisch klimaat.
  • Zakendoen in het Engels is geen enkel probleem.
  • Je kunt goed opgeleide, lokale medewerkers in dienst nemen.


Een bedrijf beginnen in de vrije zones van de VAE: een stappenplan voor succes

Hoewel een eigen bedrijf beginnen in de VAE vrij snel kan gaan, komt er wel wat bij kijken. Je zult met administratieve aspecten te maken krijgen, alsmede technische en financiële afhandelingen. Wij hebben ervaring met het helpen van ondernemers die in de VAE en Dubai een bedrijf zijn gestart. Daardoor weten we hoe dit het slimst is te regelen en hoe de valkuilen vermeden kunnen worden.


Hier geven we je een kort overzicht van de stappen die je moet nemen om succesvol in de VAE te zijn.


1. Kies de activiteit waarmee je je bedrijf wilt oprichten

Afhankelijk van je bedrijfsactiviteit, kun je bepalen in welke vrijhandelszone je kunt vestigen. In sommige vrije zones kun je alleen een bedrijf starten als je je richt op transport, media of medische activiteiten. Als je een import- en exportbedrijf opstart, is het slim om een vrije zone te kiezen die in de buurt van een luchthaven of een zeehaven gelegen is.


Door je bedrijfsactiviteiten vast te stellen, bereid je je goed voor op de mogelijkheden die er in de vrije zones van VAE zijn. Je hoeft je nu nog niet helemaal vast te leggen als het om je bedrijfsplannen gaat, want je kunt met één handelsvergunning meerdere bedrijfsactiviteiten uitvoeren. Dit geeft mogelijkheden voor uitbreiding en verdere groei.  


2. De naam van je bedrijf kiezen

Je zou daar niet snel bij stil staan, maar het kiezen van je bedrijfsnaam is in de VAE wel een aandachtspunt. Namen die gerelateerd zijn aan religie of politiek zijn verboden, evenals namen die aanstootgevend zijn. Vernoem je je bedrijf naar een persoon, dan moet je de volledige naam van die persoon gebruiken en hij of zij moet je bedrijfspartner of (mede-)eigenaar zijn. Daarnaast mag je bedrijfsnaam niet vergelijkbaar zijn met de reeds bestaande bedrijfsnamen.


Je bespaart veel tijd en geld als je deze stap in één keer goed doet. Wij kunnen je hierbij helpen, zodat je goedkeuring krijgt van de Licensing Section van het Dubai Department of Economic Development (DED).


3. Zorg dat je papieren voor het oprichten van een bedrijf in orde zijn

Een bedrijf beginnen in de VAE of in Dubai betekent ook veel papierwerk. Er zijn veel voorwaarden waaraan je moet voldoen. Het is niet lastiger dan in Nederland, België of een ander Europees land, als je maar weet wat de regels zijn. Deze regels kunnen ook per vrije zone verschillen. Zo kun je voor één zone een ‘Certificaat van Geen Bezwaar’ nodig hebben, terwijl voor een andere zone een bedrijfsplan voldoende is.


Wij raden je aan om een Dubai Business Expert in te schakelen die precies op de hoogte is van de administratieve en juridische kant om een bedrijf in VAE te starten. Het kan je veel teleurstelling, tijd en geld besparen als je de expertise van ervaren deskundigen inschakelt.


4. Ontvang je bedrijfsvergunning

Wanneer je aanvraag voor een bedrijfsvergunning door de overheid is afgehandeld, informeren wij je wanneer je je licenties kunt afhalen. Hiermee kun je aan de volgende stap beginnen: het openen van een bankrekening voor je bedrijf.


5. Regel een visum voor je partner of werknemers

Wanneer je je licenties voor je bedrijf in bezit hebt, kun je een visum aanvragen voor je partner en werknemers. De regels voor een visumaanvraag kan per vrijhandelszone verschillen. In de meeste gevallen kun je een visum regelen voor je partner, je kind(eren), een chauffeur en een huishoudelijke hulp. Zij moeten wel voldoen aan de toelatingseisen van de Verenigde Arabische Emiraten.


6. Openen van een bankrekening voor je bedrijf in de VAE

Met de bedrijfslicenties en visa die je hebt ontvangen, kun je je zakelijke bankrekening openen. In de VAE heb je een keuze in een groot aantal banken, zoals de Abu Dhabi Commercial Bank, Commercial Bank of Dubai, Barclays, Citibank en meer. Je kunt ons inschakelen om een afspraak voor je te maken bij een aantal van deze banken, zodat je een goede keuze kunt maken voor je bedrijfsrekening.


Neem contact op met Emifast - Dubai Business Expert

In het kort is hierboven het stappenplan beschreven die je moet doorlopen om een bedrijf te starten in Dubai. Dit proces kan snel afgehandeld worden als je alles in een keer goed doet. Er kunnen echter complicaties optreden als iets niet helemaal volgens de regels van VAE gebeurt. Deze complicaties kunnen vertraging en frustraties veroorzaken, waar geen van de betrokken partijen blij mee zijn. Om dit te voorkomen, schakel je Emifast in.


Wij hebben veel ervaring met de instanties waarmee jij te maken krijgt als je een bedrijf wilt beginnen in de VAE. Ook bestaat ons netwerk uit de juiste personen die het mogelijk maken om zaken goed geregeld te hebben.


Plan vandaag nog een moment in waarop je met ons van gedachten wilt wisselen over jouw ideeën om een bedrijf in de VAE te beginnen. Wij zorgen ervoor dat je de juiste informatie krijgt om snel en soepel je bedrijf in de VAE te op te richten!