+971 58 543 7712
info@emifast.com
+31 20 808 11 45
Blog

De voordelen van investeren in de VAE-sector voor ondernemers

May 26, 2023
Author
Amal Eeckhout

Als u overweegt uw bedrijf te verplaatsen naar de VAE, is het belangrijk om te weten welke sectoren floreren op deze markt. Als toonaangevende aanbieder van hoogwaardige diensten voor ondernemers in Dubai heeft Emifast de topsectoren geïdentificeerd die lucratieve investeringsmogelijkheden bieden. In deze blogpost delen we waardevolle inzichten over investeren in de industrie van de VAE en belichten we factoren waarmee u rekening moet houden voordat u investeringsbeslissingen neemt.

Inleiding tot investeren in de VAE-sector

De industrie in de VAE biedt diverse investeringsmogelijkheden voor ondernemers die zich willen vestigen. Met een stabiel banksysteem en lage belastingtarieven kan investeren in de VAE een aanzienlijk rendement opleveren. Met name de bouwsector heeft een gestage groei doorgemaakt dankzij de inspanningen van de regering om de economie te diversifiëren buiten de olie-inkomsten om.

Overzicht van de economie en het ondernemingsklimaat in de VAE

De VAE beschikken over een gezonde economie die wordt ondersteund door belangrijke economische indicatoren zoals een hoog BBP per hoofd van de bevolking, een lage inflatie en toenemende buitenlandse investeringen. De belangrijkste sectoren die de economie van de VAE aandrijven, zijn het bankwezen, de bouw, kapitaalinvesteringen en zakelijke dienstverlening. Het regeringsbeleid ondersteunt buitenlandse investeringen met 100% eigendom in bepaalde sectoren en een gunstig belastingklimaat.

De bouw is een van de belangrijkste sectoren die een aanzienlijke groei op de markt van de VAE blijft stimuleren. Met megaprojecten zoals Expo 2020 Dubai aan de horizon en door de overheid geleide initiatieven voor infrastructuurontwikkeling die in de emiraten aan kracht winnen, zijn er volop kansen voor bedrijven in deze sector. Daarnaast is het bankwezen een andere sector die opvalt door zijn belangrijke bijdrage aan het vermogen van het land om inkomsten te genereren via activiteiten zoals vermogensbeheer of islamitische financiële diensten die door sommige instellingen worden aangeboden.

De regering van de Emiraten heeft in de loop der tijd diverse maatregelen genomen om buitenlandse investeringen in diverse sectoren van de economie te bevorderen, waaronder stimuleringsmaatregelen zoals vrije zones waar bedrijven kunnen opereren zonder belasting op de winst te betalen of zelfs toegang tot financieringsregelingen die uitsluitend bestemd zijn voor ondernemers die hun activiteiten zowel lokaal als internationaal willen uitbreiden.

Voordelen van investeren in de VAE-industrie

De industrie in de VAE biedt investeerders tal van voordelen, waaronder lage belastingtarieven en bedrijfsvriendelijke regelgeving. Deze factoren maken het land tot een aantrekkelijke locatie voor bedrijven die kapitaal willen besparen en tegelijkertijd willen profiteren van een ondersteunende omgeving die groei aanmoedigt, of voor investeerders die op zoek zijn naar directe buitenlandse investeringen.

Bovendien biedt investeren in de industrie van de VAE toegang tot een diverse markt met een hoge koopkracht. Dit maakt het voor bedrijven, met name in de bank- en bouwsector, gemakkelijker om hun klantenbestand uit te breiden en hun winst te vergroten. Bovendien maakt de strategische ligging van de VAE het ook een ideale bestemming voor wereldwijde handel en logistieke operaties.

Topsectoren om in te investeren wanneer u uw bedrijf naar de VAE verplaatst

De olie- en gasindustrie van de VAE is een veilige gok voor ondernemers die in het land willen investeren. Dankzij de enorme reserves en overheidssteun blijft deze sector een belangrijke bijdrage leveren aan het BBP van het land.

De technologiesector in de VAE is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, waarbij bedrijven als Dubai Internet City stimulansen bieden zoals belastingvoordelen en gestroomlijnde processen voor startende ondernemingen. Investeren in deze sector kan een aanzienlijk rendement opleveren, vooral op opkomende gebieden zoals kunstmatige intelligentie en blockchain.

Olie- en gasindustrie

De olie- en gasindustrie van de VAE vormt de ruggengraat van de economie van het land. Offshore exploratie en productie zijn belangrijke gebieden waar investeringen een hoog rendement kunnen opleveren voor ondernemers die hun bedrijf naar de VAE willen verplaatsen. Daarnaast biedt downstream olieraffinage mogelijkheden voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het raffineren van ruwe olie tot bruikbare producten zoals benzine, diesel of smeerolie. Petrochemische industrie is een andere lucratieve sector binnen de industrie met een groeiende vraag naar kunststoffen en andere chemische producten die worden gebruikt in diverse toepassingen, variërend van verpakkingsmaterialen tot bouwmaterialen.

Toerisme

Luxe hotels en resorts, bedrijven voor avontuurlijk toerisme en culturele ervaringen zijn enkele van de belangrijkste componenten die de toeristische industrie van de VAE tot een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid maken. Met de toename van welvarende reizigers die op zoek zijn naar hoogwaardige accommodaties en unieke ervaringen, is de vraag naar luxe hotels en resorts sterk gestegen. Tegelijkertijd zijn bedrijven voor avontuurlijk toerisme die activiteiten als woestijnsafari's of parachutespringen aanbieden, steeds populairder geworden onder sensatiezoekers. Tot slot bieden culturele ervaringen, zoals het bezoeken van traditionele markten of het bijwonen van festivals, toeristen een kijkje in de rijke geschiedenis van de cultuur van de VAE. Ondernemers die in deze sector willen investeren, moeten deze factoren in overweging nemen bij de evaluatie van potentiële groeimogelijkheden.

Hoewel investeren in elke sector een uitdaging kan zijn, kunnen bedrijven die willen investeren in de bloeiende toeristische sector van de VAE succes boeken door zich te richten op het leveren van eersteklas diensten aan zowel lokale inwoners als bezoekers. Of het nu gaat om de ontwikkeling van nieuwe luxe eigendommen of de introductie van unieke reiservaringen gericht op verschillende interesses - er is geen tekort aan mogelijkheden voor slimme investeerders die willen profiteren van dit lucratieve marktsegment.

Transport en logistiek

Effectief beheer van havenactiviteiten is cruciaal voor een bloeiende transport- en logistieke industrie in de VAE. Met zijn strategische ligging en ultramoderne infrastructuur is het land een aantrekkelijk knooppunt voor internationale handel geworden. Vrachtvervoersdiensten versterken dit nog door te zorgen voor een efficiënte doorstroming van goederen door de douane, zodat klanten zowel lokaal als wereldwijd tijdig worden beleverd. Daarnaast hebben logistieke oplossingen voor e-commerce nieuwe mogelijkheden geopend voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen uitbreiden en een breder publiek willen bereiken in het digitale tijdperk.

Vastgoed- en bouwsector

Woningbouwprojecten in de VAE zitten in de lift en bieden lucratieve investeringsmogelijkheden voor ondernemers die zich willen vestigen. De vraag naar hoogwaardige woonruimtes neemt toe naarmate meer mensen naar de VAE verhuizen, waardoor woningbouw een veelbelovende sector is om in te investeren. Daarnaast zijn er in Dubai en andere steden in het land investeringsmogelijkheden in commercieel vastgoed in overvloed. Ondernemers kunnen profiteren van de groeiende vraag door te investeren in kantoorgebouwen, winkelcentra en ander commercieel vastgoed.

Naarmate duurzaamheid wereldwijd een steeds belangrijker aandachtspunt wordt, neemt ook de belangstelling voor leveranciers van duurzame bouwmaterialen in de bouwsector toe. Bedrijfseigenaren die milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan, zullen op dit gebied veel opties vinden wanneer zij naar de VAE verhuizen. Met hun geavanceerde technologie en toewijding aan groene bouwpraktijken bieden deze leveranciers een reeks innovatieve producten die zowel aan esthetische als milieunormen voldoen.

Technologie-industrie

Startups op het gebied van kunstmatige intelligentie, blockchain-technologiebedrijven en aanbieders van cloud computing-diensten zijn enkele van de snelst groeiende sectoren in de technologie-industrie van de VAE. Deze sectoren bieden uitstekende investeringsmogelijkheden voor ondernemers die hun bedrijf willen verplaatsen naar een land met een laag belastingtarief. De regering van de VAE heeft hard gewerkt om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor dit soort bedrijven en biedt diverse stimulansen, zoals toegang tot financiering, gunstige regelgeving en belastingvrijstellingen.

Te overwegen factoren alvorens te investeren in de bedrijfstak van de VAE

Voordat u in de VAE-industrie investeert, is het belangrijk om de marktvraag en de concurrentie in overweging te nemen. Grondig onderzoek naar de huidige stand van zaken in de sector waarin u wilt investeren, kan u helpen weloverwogen beslissingen te nemen en mogelijke valkuilen te vermijden.

Een andere factor om rekening mee te houden is de wet- en regelgeving. Uzelf vertrouwd maken met plaatselijke wetten, voorschriften en vergunningsvereisten kan u op lange termijn tijd en geld besparen. Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat uw bedrijf te allen tijde aan deze voorschriften voldoet voor een soepele werking.

Marktvraag en concurrentie

Het identificeren van hiaten en kansen in de markt is cruciaal wanneer u overweegt te investeren in een bedrijfstak, met name in de VAE. Het analyseren van consumentengedrag en -voorkeuren kan waardevolle inzichten opleveren in welke producten of diensten momenteel op de markt ontbreken. Door het concurrentielandschap te beoordelen, kunnen bedrijven bovendien bepalen of er ruimte is voor groei en succes binnen een specifieke bedrijfstak.

Bij het evalueren van potentiële industrieën om in te investeren tijdens het verplaatsen van uw bedrijf naar de VAE, moet u rekening houden met deze factoren:

- Marktomvang en groeipotentieel

- Consumentenvraag naar bepaalde producten of diensten

- Aantal reeds gevestigde concurrenten op de markt

- Belemmeringen in de regelgeving voor buitenlandse investeerders

- Beschikbaarheid van middelen die nodig zijn voor productie of dienstverlening

Wettelijke en regelgevende omgeving

Inzicht in de wet- en regelgeving van de VAE is cruciaal wanneer u overweegt uw bedrijf naar het land te verplaatsen. Het is belangrijk dat u het vergunningsproces voor uw bedrijfstak doorloopt om te voldoen aan de arbeidswetgeving, belastingen en douanevereisten. Niet-naleving kan leiden tot juridische problemen die gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering.

Daarnaast is het voor bedrijven in de VAE van vitaal belang om op de hoogte te blijven van alle wijzigingen of updates met betrekking tot de wettelijke vereisten. Van het verkrijgen van licenties en vergunningen van de relevante autoriteiten tot het naleven van arbeidswetten en belastingen: inzicht in deze aspecten van zakendoen in de VAE zal bedrijven die willen investeren in verschillende sectoren in het land ten goede komen.

Infrastructuur en toegang tot middelen

Wanneer u overweegt uw bedrijf naar de VAE te verplaatsen, is het belangrijk om de infrastructuur en de toegang tot middelen in de door u gekozen sector te evalueren. Hier volgen enkele belangrijke factoren om te overwegen:

Evalueren van transportnetwerken: Zorgen voor een gemakkelijke toegang tot markten is essentieel voor elk bedrijf. De VAE hebben een goed ontwikkeld transportnetwerk, inclusief moderne luchthavens en zeehavens, waardoor het een ideale locatie is voor bedrijven die op zoek zijn naar gemakkelijke wereldwijde connectiviteit.

Beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten: Geschoolde arbeidskrachten kunnen de groei van uw bedrijf bevorderen. Gelukkig heeft de VAE een hoogopgeleide bevolking met veel professionals met verschillende achtergronden die over vaardigheden beschikken die waardevolle activa kunnen zijn voor bedrijven in verschillende sectoren.

Toegang tot financieringsmogelijkheden: Overheidssubsidies of leningen kunnen de broodnodige financiële steun bieden aan startende of groeiende bedrijven in hun vroege ontwikkelingsstadia. Daarnaast zijn er participatiemaatschappijen en durfkapitalisten die specifiek in opkomende bedrijven investeren.

Door deze factoren zorgvuldig te evalueren voordat u in een bepaalde sector investeert, zult u er meer vertrouwen in hebben dat uw investering op termijn zal renderen.

Conclusie

Kortom, de VAE bieden een gunstig ondernemingsklimaat voor investeerders die hun bedrijf willen verplaatsen. Met lage belastingtarieven en het gemak van zakendoen bieden sectoren als toerisme, onroerend goed en technologie veelbelovende investeringsmogelijkheden. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en lokale expertise in te winnen voordat u in deze of andere sectoren van het land investeert.

In het algemeen kan investeren in de bloeiende economie van de VAE aanzienlijke voordelen opleveren voor uw bedrijf. Of u nu op zoek bent naar nieuwe groeimogelijkheden of gewoon naar een gunstiger belastingklimaat, overweeg dan om de verschillende industrieën op deze dynamische markt te verkennen. Met een zorgvuldige planning en uitvoeringsstrategieën die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van uw bedrijfstak, kunt u uw bedrijf positioneren voor succes op lange termijn in deze snel groeiende hoek van de wereld.